Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

2018 års Högre kliniska ALF-forskartjänster

Kristjan Karason, Oskar Ragnarsson och Per-Olof Hansson har tilldelats 2018 års Högre kliniska ALF-forskartjänster i Västra Götaland.

De har valts ut av externa bedömare från Karolinska Institutet. Alla tre kommer att presentera sin forskning på Forskningsdagen den 7 februari 2019. Forskningsdagen arrangeras av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin och lyfter den högkvalitativa forskning som bedrivs i Göteborg. 

Kristjan Karason

Kristjan Karason forskar på hjärtsvikt. Forskningen är inriktad på svår hjärtsvikt. Han undersöker vilka personer som har bäst nytta av avancerad terapi i form av mekaniska hjärtpumpar och hjärttransplantation och hur långtidsresultaten efter dessa behandlingar kan optimeras.

Per-Olof Hansson

Per-Olof Hansson forskar på förmaksflimmer. Han tittar på riskfaktorer, diagnostik och förändring över tid i förekomst och följdverkningar vid förmaksflimmer. I sin studie använder han sig av befolkningsstudier, nationella register och kliniska data.

Oskar Ragnarsson

Oskar Ragnarsson forskar om skadliga effekter av höga nivåer av kortisol på hjärnan. I studierna där Cushings syndrom används som en modell för hyperkortisolism undersöks hjärnan med bland annat neurokognitiva tester, funktionell magnetkamera och PET före och efter behandling.

Om högre klinisk ALF-forskartjänst

Högre klinisk ALF-forskartjänst kan sökas av specialistläkare/överläkare med anställning inom Västra Götalandsregionen och som är docent. Tjänsten innebär ALF-finansierad forskningstid om 50 procent av heltid under två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Med tjänsten följer projektmedel om 300 000 kr per år. Läs mer om kommande utlysningar