Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Första biomedicinska analytikern att få en ALF-tjänst

Fotografi av Linda Wass framför en dator i sjukvårdskläder

36 forskare fick ALF-tjänst i den senaste ansökningsomgången. En av dem är doktoranden Linda Wass, som blir den första biomedicinska analytikern att få en ALF-forskartjänst.

Linda Wass är specialbiomedicinsk analytiker på Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och arbetar också halvtid som doktorand i Christine Wennerås grupp. ALF-tjänsten betyder att hon kan fortsätta bedriva sin forskning parallellt med sitt kliniska arbete.

– Jag känner mig hedrad att vara den första biomedicinska analytiker, BMA, som får en ALF-tjänst. Jag hoppas att denna satsning höjer statusen för min yrkeskategori och uppmuntrar fler BMA att söka sig till och engagera sig i forskning. BMA sitter på massvis med kompetens och erfarenhet som alltid borde tas till vara på vid forskning och utveckling, säger Linda till Sahlgrenska Universitetssjukhusets personaltidning Sahlgrenskaliv.

Lyckad odling

Linda Wass har arbetat inom forskningsprojektet sedan 2015, och är sedan 2019 också doktorand i gruppen. Gruppen studerar den fästingburna sjukdomen neoehrlichios, som beskrevs så sent som 2010. Än så länge är detta en ovanlig infektionssjukdom, med ett sjuttiotal kända fall i Sverige. Sjukdomen orsakas av bakterien Neoehrlichia mikurensis, som länge inte gick att odla.

– Vår forskargrupp var först i världen med att lyckas odla bakterien 2019 vilket var otroligt roligt att få vara del av. Inom mitt doktorandprojekt vill vi öka förståelsen för infektionssjukdomen och ta fram ny klinisk diagnostik så att vi kan hitta och hjälpa fler patienter, säger Linda Wass.

Blodkärl kan påverkas

Neoehrlichios drabbar både immunfriska och immunsjuka individer. Patienterna kan ha hudutslag, feber, muskelsmärtor, inflammerade blodkärl och blodproppar (trombos eller emboli) i vener och artärer. Många neoehrlichiospatienter har gått odiagnostiserade under en lång tid och vissa har drabbats av livshotande vaskulära komplikationer, alltså påverkan på blodkärlen.

AV: KATARINA HALLINGBERG / ELIN LINDSTRÖM

Länk för att läsa artikeln i Sahlgrenskaliv >>
Länk för att läsa artikeln i Akademiliv >>

Här kan du se listan på samtliga som tilldelades en ALF-tjänst i senaste ansökningsomgången >> 


Senast uppdaterad: 2022-05-09 14:30