Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om ALF

ALF är en akronym för Avtal om Läkarutbildning och Forskning. Det nationella ALF-avtalet är ett avtal mellan staten och vissa regioner om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Staten är huvudman för universiteten och regionerna för hälso- och sjukvården. Det nationella ALF-avtalet reglerar den ersättning som staten ger regionerna för att medverka i utbildningen av läkare och klinisk forskning, den så kallade ALF-ersättningen. ALF-ersättningen är avsedd för klinisk forskning och utbildning av hög kvalitet med tydlig patientnytta och relevans för hälso- och sjukvården. Det nationella ALF-avtalet kompletteras av regionala avtal där principerna för samverkan mellan universitet och region förtydligas. 

"Sverige"

Nationellt ALF-avtal

Det nuvarande nationella ALF-avtalet gäller sedan 1 januari 2015 och är ett avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

"Karta Västra Götaland"

Regionalt ALF-avtal

Det regionala ALF-avtalet mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen tydliggör principerna för samverkan mellan universitetet och regionen.


Senast uppdaterad: 2022-05-09 13:49