Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel
Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som postdoktor. Hon är den första icke-läkaren som gör internationell postdok med ALF-medel.
Under den första veckan på plats på Stanford har Linda Wass fått fokusera på att få olika praktikaliteter på plats – passerkort, arbetsplats, telefon och amerikanskt personnummer. Under en övergångsperiod bor hon i en lägenhet i ett lägenhetskomplex som är reserverat för gästande forskare vid Stanford.
– Det är som en semesteranläggning, med möblerade lägenheter, pool och gym. Alla mina grannar är också nyblivna postdoktorer på Stanford. Vi får bo här tills vi hittat en annan lösning för boendet, berättar Linda Wass.
Hon tillägger att hon slås av hur vackra omgivningarna är, och hur imponerande Stanfords campus är.
Första icke-läkaren
Linda Wass disputerade strax före jul med en avhandling om den relativt nyupptäckta bakterieinfektionen neoehrlichios, som är orsakas av bakterien Neoehrlichia mikurensis. Bakterien är vanlig bland fästingar i Sverige och i stora delar av Europa. Handledare var Christine Wennerås. Under flera år kombinerade Linda sitt avhandlingsarbete med kliniskt arbete som biomedicinsk analytiker, vilket hon tycker verkligen berikade hennes forskning. Det är viktigt för henne att resultat från forskningen omsätts till nya analyser och metoder som kan användas i klinisk vardag. Färdigställandet av avhandlingen snabbades på när hon fick en ALF-tjänst för doktorander, som den första biomedicinska analytikern.
Nu är Linda Wass den första disputerade forskaren utan läkarexamen som får del av ALF Västra Götalands pilotsatsning på internationell postdok.
– ALF-medlen har betytt mycket och jag är väldigt glad över att få stöd en gång till. Jag hoppas det kan inspirera andra som är intresserade av experimentell forskning att söka ALF. Jag tycker också att det är väldigt bra att de som ansvarar för ALF i Göteborg så tydligt uppmuntrar även andra hälsoprofessioner att söka medel.
Välutrustat labb
Under sitt avhandlingsarbete fick Linda möjlighet att arbeta med det avancerade instrumentet Helios masscytometer, som drivs med tekniken CyTOF. Det är ett instrument i mångmiljonklassen, men tack vare extern finansiering finns ett sådant placerat på Klinisk kemi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det är ett otroligt instrument, där man på encellsnivå kan studera patienters immunologiska minne. Det går att få ut väldigt mycket information om bland annat specifika cellpopulationer, intracellulära proteiner och ytmarkörer hos patienterna, berättar Linda.
I hennes nya labb i Kalifornien finns en hel maskinpark med det instrument som Göteborg är stolta över att ha ett enda av, mycket tack vare donationer från Gates Foundation. Laboratoriet leds av Holden T. Maecker, som är professor i mikrobiologi och immunologi och föreståndare för The Human Immune Monitoring Center vid Stanford University. Det var Lindas bihandledare Christine Lingblom som rekommenderade henne att söka sig hit. Christine Lingblom har själv tidigare varit postdok i samma grupp, och talade mycket gott om både forskningsmiljön och dess forskningsledare.
Som postdoktor byter Linda Wass nu fokus från en bakterie till ett virus. Projektet handlar om cytomegalovirus, som ingår i herpesfamiljen, och hur detta virus påverkar cancersjukdomar av typen T-cellslymfom.
– Jag älskar mikrobiologi, och har tidigare tänkt att jag skulle vilja vidareutveckla mig med virusforskning. För mig är det en chans att lägga till en pusselbit, och det känns spännande att jag får lära mig mer om hur immunförsvaret svarar på virus, säger Linda Wass.
Artikeln är publicerad i Akademiliv, 14 maj 2024
Här kan du läsa mer om ALF-medel för internationell postdok >>