Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utvärdering visar att den kliniska forskningen i Västra Götaland är bäst i Sverige

Den kliniska forskningen i Västra Götaland får högsta betyg i en ny utvärdering från Vetenskapsrådet, och bibehåller därmed sin ledande position i landet. Särskilt starka områden är forskningens kvalitet och citeringsgrad, samt forskarnas förutsättningar.

Kvaliteten på den kliniska forskningen i Sverige utvärderas återkommande av Vetenskapsrådet. 2018 rankades ALF-region Västra Götaland, alltså Västra Götalandsregionen tillsammans med Göteborgs universitet – genom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin – som bäst i landet. Den nya rapporten presenterades den 31 mars, 2023, och visar att ALF-region Västra Götaland bibehåller sin topplacering, nu tillsammans med ALF-region Uppsala.

– Vi känner en stolthet över att det systematiska arbete som genomförts av Sahlgrenska Universitetssjukhusets verksamheter och Sahlgrenska akademin, för att möjliggöra att forskning kan kombineras med kliniskt arbete, lönar sig och är en del i detta resultat. Vi behöver fortsätta med arbetet att skapa karriärmöjligheter för forskare och stimulera så fler blir docenter och inte minst erbjuda tid till forskning, säger Caterina Finizia FoUUI-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs universitet.

Ett av de områden som ALF-region Västra Götaland valt att satsa extra på sedan den senaste utvärderingen, är registerforskning. Det har bland annat lett till att nya professurer inrättats och större möjligheter i användandet av registerdata. Ett strategiskt arbete kring att medarbetare ska kunna kombinera klinik och forskning har också lett till att antalet medarbetare med en docentur ökar stadigt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver ledande forskning på många områden. Nu visar en nationell utvärdering med internationella paneler att vi behåller vår nationellt ledande position och att de satsningar vi gör ger resultat. När vi arbetar tätt tillsammans inom akademi och sjukvård höjer vi varandra och bidrar dessutom till att lyfta den kliniska forskningen i hela landet, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: Ny utvärdering: Topplacering för klinisk forskning i Västra Götaland | Sahlgrenskaliv

LÄS MER: 2023 ALF utvärderingsrapport

LÄS MER:
Appendix till 2023 ALF utvärderingsrapport

Senast uppdaterad: 2023-08-11 08:00