Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Marit Stockfelt gör internationell postdok med ALF-medel

Ett fotografi på forskaren Marit Stockfelt i labbmiljö

Marit Stockfelt, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare på Institutionen för medicin, är den första som fått ALF-medel för att kunna genomföra en period som internationell postdok. Just nu befinner sig hela familjen i Storbritannien.

Marit Stockfelt kombinerar sin ALF-finansierade forskningstid på Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning med arbete som ST-läkare Reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SLE och graviditet

Hennes forskning handlar om den autoimmuna sjukdomen SLE. Sjukdomen är en förhållandevis ovanlig autoimmun sjukdom som ofta drabbar kvinnor i fertil ålder. SLE påverkar ofta hud och leder, och kan bli riktigt allvarlig om även njuren eller andra inre organ påverkas. Kvinnorna får ofta också svåra graviditeter, och det är denna aspekt som Marit Stockfelt och hennes forskarkollegor Anna-Carin Lundell och Anna Rudin intresserar sig för.

– Tidigare studier har visat att det är vanligare med havandeskapsförgiftning bland dessa kvinnor, och de får också oftare missfall. Vi ser att barnen som föds av kvinnor med SLE är generellt mindre i förhållande till graviditetslängd, men vi vet fortfarande inte varför det är så, säger Marit Stockfelt.

Många patienter med SLE har en uppreglering av signalmolekylen interferon-alfa. Forskargruppen vid Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning där Marit ingår har gjort studier som pekar på att denna uppreglering också har betydelse för att barnen föds med lägre födelsevikt.

Spanade efter möjligheter

Under det närmsta halvåret är nu Marit Stockfelt i Storbritannien med hela sin familj, man och tre barn. Där är hon internationell postdoktor i en grupp på Leeds Institute of Rheumatic and Musculoskeletal Medicine, som är en del av Leeds universitet.

– Jag har länge tänkt att jag ville göra en postdok utomlands. Jag har hållit utkik på olika konferenser efter en grupp som jag skulle vilja arbeta i. Jag fastnade för forskargruppsledaren Edward Vital när han höll en presentation om vilka mekanismer som påverkar varför vissa får SLE medan andra inte utvecklar sjukdomen, berättar hon.

Inspirerande miljö

Edward Vitals laboratorium i Leeds undersöker de immunologiska mekanismerna bakom SLE i stort. De har en omfattande kohort patienter med ökad risk att utveckla SLE som de följer över tid. För Marit Stockfelts del består det praktiska arbetet just nu mycket av cellodling. Hon konstaterar att labbet erbjuder en väldigt rolig och inspirerande forskningsmiljö:

– Det är ett stort labb med olika grupper som arbetar med närliggande saker. Det händer mycket och pratas mycket forskning. Idéer som uppstått under ett samtal i korridoren genomförs och testas snabbt. Folk är väldigt hjälpsamma. När jag frågar om saker får jag ofta ett mycket längre svar än jag hade föreställt mig.

Sju månader är en förhållandevis kort period för en internationell postdok, men Marit räknar med att samarbetet kommer fortsätta när hon är tillbaka i Göteborg igen.

– Jag har varit här i två månader nu, och jag tycker redan att jag blivit friare i tanken. Jag har fått många nya idéer om vad jag skulle vilja göra inom vårt projekt när jag kommer hem igen, och det var precis vad jag hoppades på när jag planerade resan, säger Marit Stockfelt.

ALF-medel avgörande

För att kunna genomföra sin postdok har hon fått flera olika stipendier, men utan ALF-medlen hade det varit svårt att få ihop resan, berättar hon.

– Jag är väldigt tacksam och glad över allt stöd. Vi räknar inte med att kunna täcka alla våra extra kostnader medan vi bor här i Storbritannien, utan en del utgifter får gå på familjens äventyrskassa. Förskolan är exempelvis väldigt dyr här i Storbritannien och kostar omkring tusen kronor per dag, berättar Marit Stockfelt.

Marit Stockfelts man Leo, även han forskare på Sahlgrenska akademin, passar också på att få ett forskningsutbyte, med kollegor i Manchester.

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: PRIVAT

Artikeln är publicerad i Akademiliv, 22 februari 2024

Här kan du läsa mer om ALF-medel för internationell postdok >>